The Scandinavian Tire & Rim Organization

Spørsmål og svar

Nedenfor finner du kortfattet  informasjon om ulike emner som vi på STRO ofte må svare på. Hvis du ikke finner et svar på spørsmålet ditt her, kan du sende det via e-post til www.stro.se.

 1. Hvordan kan jeg forstå alle betegnelsene på dekk?

Du kan finne svar på de fleste spørsmål i STRO dekk skolen.  Andre betegnelser finner du i STRO-databoken.

 1. Hvordan vet jeg at vinterdekkene mine er godkjent som vinterdekk?

Under oppdatering

 1. Er det lov å kjøre med sommerdekk om vinteren?

Under oppdatering

 1. Er det lov å kjøre på vinterdekk om sommeren?

Ja, det er lov å kjøre med vinterdekk om sommeren, men ikke piggdekk der piggene ikke er fjernet. Dekkindustrien anbefaler ikke at du kjører med vinterdekk om sommeren. Vinterdekk har en annen konstruksjon og en mykere gummiforbindelse enn sommerdekk. Vinterdekk skal fungere når det er kalde og vinterveiforhold. Sommerdekk er tryggere når det er varme og sommer veiforhold. Du kan ikke blande sommer- og vinterdekk på bilen.

 1. Hva er mønsterdybdereglene?

Under oppdatering

 1. Hvordan blir dekkene eldre? Kan jeg kjøpe et nytt dekk som er to-tre år gammelt uten at det har forringet eiendommer?

Nye dekk lagret riktig eldes ikke betydelig. Dekkets aldringsprosess starter først når du begynner å bruke det. Du kan trygt kjøpe dekk som er noen år gammelt. En studie av 3 år gamle vinterdekk laget av VTI i Linköping viste at de hadde like gode egenskaper på is som nyproduserte dekk. Mer informasjon under«Alder»på nettsiden.

 1. Er HA-oljer farlige?

Det brukes mange typer HA oljer (høyaromatiske oljer) i dekk. 8 PAH-er som kan vises i enkelte HA-oljer er vurdert som underlagt merking av EU. Dekkindustrien har gradvis faset ut disse oljene, og dekkene er helt fri for disse PAHene fra 1. Januar 2010. Mer informasjon om HA oljer finner du på vår hjemmeside.

 1. Utskifting av dekk og felger. Hva kan jeg gjøre?

Fra 1. oktober 2006 gjelder nye regler for utskifting av dekk og felger på alle biler (<3,5 t). Disse reglene gjelder for både fullbilgodkjente biler og biler med nasjonal godkjenning. Reglene for utskifting av dekk og felger finner du under«Informasjon»på vår hjemmeside.

 1. Er det farlig å montere dekk med rotasjonsretning «feil vei»?

  Noen dekk har en pil på dekksiden som indikerer den tiltenkte rotasjonsretningen til dekket. For å nå de optimale egenskapene til dekket, bør dekket monteres slik at det ruller i den retningen produsenten har angitt. Hvis dekket er montert med feil rulleretning, vil det ikke ha opimal ytelse. Kjøring med feil rulleretning er ikke farlig, men for best mulig funksjoner og resultater bør dekket monteres som angitt av produsenten.
 2. Hvilke land har forbud eller restriksjoner på piggdekk?

Du kan finne svar på spørsmålet under overskriften«Studded Deck Rules»på nettsiden.

 1. Hva betyr de forskjellige betegnelsene på felger?

Du kan finne svar på de fleste spørsmål i STRO dekk skolen.  Andre betegnelser finner du i  STRO-databoken

 

 

Till toppen