The Scandinavian Tire & Rim Organization

Valg av vinterdekk

Når du velger vinterdekk, kan du gjøre flere valg. Siden vinterdekkene er en sikkerhetsfunksjon, og for å få maksimal sikkerhet ut av dekkene, er det viktig at du gjør ditt valg av vinterdekk i henhold til behovene og kjøreforholdene du har. Valget av dekk har en innvirkning ikke bare på trafikksikkerhet, men også på miljøet.

Det er for tiden tre typer vinterdekk:

  • Kaldt vinterdekk med pigger for nordiske forhold
  • Piggfrie vinterdekk for nordiske forhold
  • Piggfrie vinterdekk for mellomeuropeiske forhold

I tabellen nedefor har vi også inkludert såkalte «All-Season dekk» («Helårsdekk», «Året rundt dekk»), da  flere av disse har snøgrep merking (3PMSF), men er ikke tilpasset og utviklet for de vanskeligere vinterforholdene som vi har her i Nord.

Piggdekk fungerer vanligvis bedre på is, og spesielt på våt is. Piggfrie vinterdekk kan være gunstige for de som kjører mye på bar, eller saltede og pløyde veier. Piggfrie dekk for nordiske forhold har generelt sammenlignbare vinteregenskaper med piggdekk under vinterforhold, unntatt på is. Hvis du kjører på for det meste tørre, våte eller slapsete vinterveier, kan piggfrie  mellomeuropeiske vinterdekk være en god løsning.

Det er imidlertid ingen perfekte dekk for alle situasjoner og veiforhold. Du må gjøre ditt valg i henhold til dine egne behov. Sommerdekk er imidlertid aldri et alternativ når du kjører på vinterveiforhold! Gummiblandingen i sommerdekkene er tilpasset sommerbruk, noe som gjør det for vanskelig når temperaturen er lav i vintermånedene.

Tabellen nedenfor kan være nyttig for å velge de riktige vinterdekkene for dine behov og forhold.

Finn gjeldende regelverk for vinterdekk i Norge her!

Alle dekktyper
Piggdekk
Piggfrie dekk for nordiske forhold
Piggfrie dekk for mellomeuropeiske forhold
"All- season" dekk
Till toppen