The Scandinavian Tire & Rim Organization

Dekk skole

Dagens dekk gir behagelig fjæring sammenlignet med tidligere jernhjul. Det er ikke bare dekkets gummi som gjør reisen behagelig, men også luften i dekket. Dette luftvolumet under trykk er også grunnen til at dekkene kan bære lasten. Dagens personbildekk er laget av en tekstiltråd som ligger radialt mot rulleretningen, derav navnet radialdekk. Disse såkalte stammetrådene ligger i ett eller to lag, og holdes sammen av flere gummilag. Radialdekket gir mye bedre komfort enn gårsdagens diagonaldekk som nå har forsvunnet helt fra personbilmarkedet.

Den myke stammen stives opp av en rekke belter som ligger diagonalt og på tvers av stammetrådene, og skaper stabilitet i dekkonstruksjonen. Disse beltene kan være av stål (stålradialdekk) og/eller tekstilmateriale som f.eks. polyester, rayon, nylon, kevlar, m.m.

Slitebanegummien består av en kombinasjon av syntetisk gummi og naturgummi, avhengig av hvilke egenskaper man ønsker. Gummien skal, sammen med dekkmønsteret, gi et sikkert grep ialle situasjoner.

Mønsteret er utformet for å gi god vanndrenering og retningsstabilitet (langsgående spor) og samtidig ha god trekkraft og bremseevne (tverrgående spor).

Mange av dagens dekk har også mye lenger rullemotstand enn tidligere på grunn av spesielle silikabaserte gummiblandinger og andre beltekonstruksjoner.

 

Les mer her:  dekk-skole-no

Till toppen